Top 10 VR-brillen

Apple View Master
Eén van de meest voordelige VR-brillen is de Apple View Master. Voor een paar tientjes heb jij deze bril al in huis. Verder heb je niet meer dan een smartphone van Apple en de bijbehorende app nodig om de bril te gebruiken. De app voor iPhone 5 en nieuwer kun je gemakkelijk downloaden via de site. Via de app krijg je automatisch toegang tot een aantal voorbeelden van content die je op deze manier kunt aanschouwen. Zo beschikt deze goedkope bril over een natuurrijke applicatie van National Geographic waarmee jij je in het wildleven waant.

Bobo VR Z3
Deze uitstekende VR-bril is eveneens voor de smartphone bestemd. Zowel het grootste gedeelte van de iPhones als van de Android-smartphones past zonder enig probleem in deze bril. Je hoeft niet bang te zijn voor een oververhitte telefoon, want door middel van de ventilatiegaten en de hittebestendige memoryfoam kussens weet je zeker dat je telefoon niet te warm wordt. Voor deze telefoons zijn inmiddels al veel games met virtual reality te verkrijgen. Daarnaast bieden steeds meer videokanalen op streamingsites zogeheten 360-gradenvideo’s aan die je hier gemakkelijk mee kunt bekijken.

Durovis Dive
Ook voor wie zijn of haar games of films in een sublieme kwaliteit wil zien, maar wel graag gebruik wil maken van de smartphone, is de Durovis Dive een goede optie. Deze plastic bril is ideaal voor wie niet veel wil betalen voor een VR-bril, maar wel een goede beeldkwaliteit wil. De lenzen werken het beste in combinatie met een smartphone met HD-scherm, zodat de kijkervaring helemaal optimaal is. De Durovis Dive is buitengewoon makkelijk in gebruik, want de meeste smartphones passen zonder enig probleem in de bril, zowel bij smartphones met iOS als Android.

Google Cardboard
Verreweg de meest eenvoudige VR-bril is de Google Cardboard. Deze bril van naamgever Google is in tegenstelling tot andere VR-brillen niet van kunststof gemaakt, maar van karton. Ook is deze bril niet aan je hoofd te bevestigen, maar moet je de kartonnen houder zelf vasthouden. Volgens Google is dit de handigste introductie in de wereld van virtual reality. Op een handige manier kun jij de bril in elkaar klikken. Bovendien passen de meeste smartphones zonder problemen in deze do-it-yourselfbril. Voor wie weinig geld uit wil geven aan een VR-bril, is dit een uitkomst. Je kunt ook voor de online blauwdruk kiezen, zodat je eigenhandig de VR-bril kunt maken. Dankzij deze goedkope houder kun je de speciale apps downloaden en gebruiken.

Homido
Eén van de beste VR-brillen is de bril van Homido. Voor een gunstige prijs kun jij de eigenaar zijn van een VR-bril die gemakkelijk aan te passen is naar jouw voorkeuren. Zo is de afstand tussen het scherm van jouw telefoon en jouw ogen op een makkelijke manier verstellen, zodat de beleving van de beelden nog optimaler wordt. Om deze draadloze houder te kunnen gebruiken, moet je eerst de speciale app downloaden van Homido. In deze app zijn meerdere items in virtual reality te aanschouwen. Deze app is zowel te downloaden voor iOS- en Androidgebruikers. Uiteraard zijn de meeste meer recente smartphones van Apple en Samsung gemakkelijk te plaatsen in deze VR-bril.

Homido Mini
Voor wie minder behoefte heeft aan een grote VR-bril, maar al genoegen neemt met een kleinere, simpele variant, heeft meer baat bij de Homido Mini. Voor een zeer voordelige prijs is deze bril al te verkrijgen. In tegenstelling tot de meer gebruikelijkere VR-brillen is de Homido Mini ideaal voor wie geen behoefte heeft aan een grote houder. Met deze bril kun je de wereld van virtual reality letterlijk in de broekzak met je meenemen. Het opvouwbare brilletje met goede lenzen is namelijk het enige element van de Homido Mini. Het enige dat je verder nodig hebt is een app voor op de telefoon. Een ideale eerste ervaring met virtual reality.

Immerse
Bij het dragen van een VR-bril is comfort uiteraard een belangrijke eigenschap. Bij de VR-bril Immerse weet je zeker dat dit geen enkel probleem is. Door de zachte schuimrand voelt de bril ook na langdurig gebruik nog goed. De lenzen van deze bril zijn gemakkelijk verstelbaar. Bovendien kunnen de meeste smartphones gemakkelijk in de bril geklikt worden, zowel van Apple als Samsung. Nadat je de telefoon in de houder hebt geklikt kun je meteen aan de gang. Eventueel kun je de bril nog verstellen om het gemak te vergroten. Je kunt direct games en video’s via de Immerse bekijken.

LG 360 VR
Voor de gebruikers van een LG-telefoon is de LG 360 VR een goede optie. Hoewel het nog onduidelijk is wat precies de prijs zal zijn en wanneer deze VR-bril verkrijgbaar is in Nederland, is het wel duidelijk dat de VR-bril erg geavanceerd in elkaar steekt. De bril sluit perfect aan op de smartphone LG G5, zowel qua afmetingen als qua stijl. Qua gewicht is deze VR-bril een van de lichtste brillen in zijn soort, met een gewicht van slechts 118 gram. Dit draagt uiteraard ook bij aan het comfort van deze bril.

Samsung Gear VR
Het bedrijf Oculus, bekend van de Oculus Rift, heeft veel bijgedragen aan deze VR-bril van Samsung. De Samsung Gear VR is één van de meest geavanceerde VR-brillen van dit moment. Met deze bril kun je je bij films en games in de wereld van virtual reality wanen. Het lijkt levensecht, dankzij de sublieme beeldkwaliteit van Quad HD Super AMOLED display. Deze VR-bril is te verkrijgen in meerdere afmetingen, afhankelijk van welk model Samsung-smartphone je hebt. De Samsung Galaxy S6, S7 of Note 4 plaats je gemakkelijk in de bril. Via de Oculus Store kun je in een handomdraai de mooiste en leukste content downloaden, die je vervolgens direct kunt bekijken via deze VR-bril.

VR Box
Een erg voordelige variant van VR-brillen is de VR Box. Voor enkele tientjes heb jij deze bril al in huis. De VR Box brengt de wereld van virtual reality een stuk dichterbij, want dankzij het flexibele kliksysteem kunnen de meeste smartphones zonder enig probleem in de houder geklikt worden, dankzij het eenvoudige inschuifbare deksel. Hierdoor zijn de meeste afmetingen geen enkel probleem voor de VR Box. Deze VR-bril in zwart en wit is gemakkelijk aan te brengen op het hoofd door de rubberen band. De meeste apps zijn te gebruiken bij deze VR-bril, onder meer van Google Cardboard. Een handige en voordelige VR-bril voor wie de eerste stap in toegankelijke virtual reality wil zetten.

VR One Zeiss
Een andere VR-bril die zeer handig is voor gebruikers van een smartphone is de VR One Zeiss. Zeiss is een belangrijke speler in de wereld van VR-brillen. Deze bril heeft verschillende opzetstukken, zogeheten fit lades. Afhankelijk van de soort smartphone die je hebt kun je een fit lade aanschaffen, onder meer verkrijgbaar voor Samsung Galaxy S6 en de iPhone 6. De Vr-bril van Zeiss kent bovendien een doorkijkje aan de voorkant van de houder. Dit gaatje is precies genoeg voor de camera op jouw smartphone. Hierdoor kunnen werkelijkheid en virtual reality zich mengen, wat zorgt voor een nog mooiere kijkervaring.

Avegant Glyph
Niet alleen voor smartphones zijn er zeer gedegen VR-brillen te verkrijgen. Zo is er ook voor gebruik bij laptops en personal computers een passende bril te vinden. De Avegant Glyph is een goed voorbeeld van zo’n VR-bril. Deze virtual reality bril heeft de uiterlijke verschijning van een koptelefoon, maar toch heeft deze bril een grotendeels andere functie, want in het verbindingsstuk zit een scherm verwerkt. Eigenlijk is het geen scherm, want deze Avegant Glyph maakt gebruik van een combinatie van microscopische afbeeldingen en spiegels, waardoor de kijkervaring nog onvergetelijker wordt. Deze bril kun je tevens op de laptop of computer aansluiten.

Fove
Op het gebied van VR-brillen is de samenwerking van de bril met de ogen erg belangrijk. Met de brillen van Fove wordt het volgen van de ogen naar een volgend niveau getild. In tegenstelling tot veel soortgelijke VR-brillen zijn de brillen van Fove gericht op het volgen van de pupillen, waardoor de beleving van het beeld nog beter is. Hierdoor is vooral het midden van het beeld zeer scherp, en de randen juist wat vager. Net als in het echt, waardoor het beeld veel realistischer is. Dit project, gefinancierd door middel van Crowdfunding, is nog volop in ontwikkeling, dus de brillen worden door te luisteren naar kritieken steeds beter. Het gebruik van donkere make-up is op korte termijn ook geen probleem meer voor de perfecte oogherkenning.

HTC Vive
Een andere vooraanstaande VR-bril is de HTC Vive, die zeer handig aan te sluiten is op de computer. In samenwerking met Valve, bekend van het befaamde gameprogramma Steam, heeft HTC deze bijzondere VR-bril ontwikkeld. Naast het feit dat je de HTC Vive kunt aansluiten op een computer, kun je de bril ook aansluiten op een smartphone, zodat je de telefoonoproepen en berichtjes kunt beantwoorden in de virtuele wereld. Dankzij een ingebouwde microfoon is het heel gemakkelijk om een conversatie via de telefoon te houden, zonder dat je de bril hoeft af te zetten en het spel of de film moet onderbreken. Je krijgt bij deze bril ook twee controllers meegeleverd, zodat de ervaring nog een stuk beter wordt.

Nvidia Shield VR
Het gerenommeerde technologiebedrijf Nvidia is van plan om ook een virtual reality bril op de markt te brengen. Hoewel er nog geen VR-bril is te bekijken, zijn er wel genoeg details om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de bril er uit komt te zien. Zo krijgt de Nvidia Shield VR zeer waarschijnlijk drie schermen aan beide zijden, om op die manier een realistisch beeld te creëren. Deze bril wordt op een draadloze manier verbonden met de computer. Op deze geavanceerde manier kun je games vanaf de computer direct streamen naar de VR-bril. Het beeld dat je via de headset te zien krijgt, kun je vervolgens ook streamen naar de computer. Ideaal voor wanneer je wilt zien wat de concurrent precies meemaakt tijdens het spelen.

Oculus Rift VR
Misschien is de Oculus Rift wel de bekendste virtual reality bril van dit moment. Voor een zeer realistische film- of game-ervaring is de Oculus Rift een must. Bij het apparaat zitten twee controllers, één voor elke hand. Met deze geavanceerde controllers kun je heel gemakkelijk door de virtuele wereld bewegen. Games van Xbox One kun je zonder enig probleem streamen naar de bril en op een optimale manier beleven. Hierdoor worden de games nog een stuk realistischer. Het aantal games dat je kunt spelen met de Oculus Rift wordt naar verwachting een stuk hoger dan nu het geval is, zodat je op korte termijn de keuze hebt uit tientallen games.

Optoma
Wat betreft virtual reality is Optoma een zeer vooruitstrevend merk. De bril zelf is bijvoorbeeld erg modern, want je kunt op een draadloze manier communiceren met de computer. Via een zelfstandig signaal worden de benodigde gegevens doorgestuurd naar de VR-bril. Deze bril kent een zeer hoge resolutie, zodat de ervaring nog beter is. Bovendien is deze bril voorzien van de veelbelovende technologie, genaamd cloud-based VR. Dit houdt in dat het beeld nog realistischer wordt. De VR-bril is nog niet in de verkoop. Wil jij deze VR-bril kopen? Dan moet je naar verwachting tot het eind van 2016 wachten. De prijs is nog onbekend.

Sony 3D Viewer
Als één van de grootste technologiegiganten van de wereld kon Sony niet achterblijven met een eigen variant van de VR-bril. De Sony 3D Viewer ziet er zeer modern uit, met een futuristische look. Het is één van de eerste VR-brillen. De 3D Viewer staat inmiddels in de wereld van de virtual reality bekend als een VR-bril met een uitstekende beeldkwaliteit, waardoor de 3D-ervaring geweldig is. De headset is gemakkelijk aan te brengen en voelt goed aan. Eén van de grootste pluspunten van deze VR-bril is dat je geen last hebt van het crosstalk-effect. Dit komt voor als één van de ogen nog het beeld ziet van het andere oog. Omdat deze bril voor elk ook een gescheiden kijkruimte heeft, heb je hier geen last van.

VUZIX IWear 720
Het bedrijf Vuzix heeft in 2015 eveneens een VR-bril op de markt gebracht, genaamd Vuzix IWear 720. Voor het geluid heb je bij deze bril geen apart systeem nodig, want de oordoppen zijn integraal in het apparaat verwerkt. De bediening van het apparaat is eg handig. Wellicht het grootste voordeel van deze VR-bril is dat de bril eveneens is voorzien van zogeheten 3D AR-brillen, waardoor er naast virtual reality ook augmented-realitybeelden bekeken kunnen worden. Het verschil tussen virtual en augmented reality is dat je met augmented reality ook virtuele beelden toont in de werkelijke wereld.

Sony PlayStation VR
Vanaf oktober 2016 is de speciale Sony PlayStation VR beschikbaar. Daarmee kun je op een gemakkelijke manier virtual reality combineren met jouw game-ervaring. Voor een zeer redelijke prijs kun jij deze bril al bemachtigen. Daarom wordt deze VR-bril ook vaak gezien als een handige eerste stap in de wereld van gamen in de virtual reality. Als je met meerdere mensen speelt, is dat geen enkel probleem, want zij kunnen meekijken via de televisie, waar hetzelfde beeld als in de bril wordt getoond.

AuraVisor
Voor wie liever geen aansluiting wil van de VR-bril met de computer, smartphone of gameconsole is de AuraVisor een uitkomst. Deze VR-bril werkt namelijk zonder extern apparaat, want het apparaat zit intern in de bril. Tevens zit er een speciale WiFi-chip verwerkt in de bril, zodat je ook elders zonder enige problemen gebruik kunt maken van het apparaat. Op een realisatie van de bril moet nog gewacht worden, want momenteel zijn de initiators nog op zoek naar meer steun van de consumenten.