Oculus Rift

De afgelopen tijd kon je er haast niet om heen. Een revolutie in de wereld van tech en gaming, want de Oculus Rift werd bekendgemaakt. Deze zeer geavanceerde bril is de volgende stap in virtual reality. De Oculus Rift is een pionier op het gebied van deze vernieuwende manier van entertainment. Op deze site lees je alles over de opkomst van de Oculus Rift en wat je zoal kunt met deze VR-bril kunt doen.

De VR-bril Oculus rift kopen? Een korte introductie

Voor de komst van de Oculus Rift was een flink bedrag benodigd van een kwart miljoen dollar, om het plan zo verder te ontwikkelen. Desalniettemin was het bedrag in 2012 in een mum van tijd bij elkaar gesprokkeld en konden de eerste stappen worden gezet in het ontwikkelen van wat nu bekend staat als de Oculus Rift. Al snel bleek dat veel mensen interesse hadden in deze nieuwe ontwikkeling. Eén van de geïnteresseerden was de social network Facebook, die het bedrijf achter de Oculus Rift heeft overgenomen voor maar liefst twee miljard dollar.

In de media
Al snel nadat de Oculus Rift de eerste stappen had gezet, kreeg de VR-bril veel aandacht in de wereldwijde pers. Door velen werd de komst van de Oculus Rift gezien als een logische stap in de toekomst van entertainment. Na de overname van Facebook begon de Oculus Rift behoorlijk aan bekendheid te winnen. Zowel de filmmakers in Hollywood als de game-industrie volgden de ontwikkelingen op de voet. Zo ook de media, in de Verenigde Staten, maar ook in onder meer Nederland. Onder meer in de talkshow De Wereld Draait Door kwam het onderwerp regelmatig ter sprake. De flinke hoeveelheid media-aandacht laat zien dat men inziet hoe revolutionair deze gadget is.

Virtual reality
In de wereld van de technologie is virtual reality al jaren een vertrouwd begrip. Nog niet eerder heeft een bedrijf in een relatief kort tijdsbestek zo’n hype om een professionele virtual reality bril weten te creëren. Met virtual reality beleef je een film of game op een heel andere manier, waardoor de beelden nog meer indruk op je maken. Het lijkt alsof je zelf aanwezig bent in de scène. Virtual reality wint snel aan populariteit, maar de Oculus Rift is van alle VR-brillen verreweg de bekendste. Voor de nabije toekomst is de verwachting dat de entertainmentsector nog veel meer te maken krijgt met virtual reality. De komst van de Oculus Rift is daar een heel belangrijke stap in geweest.

Vele mogelijkheden
Met de Oculus Rift kunnen de gebruikers veel diverse dingen doen. De meest genoemde variant is ongetwijfeld gaming. Dankzij deze VR-bril kunnen de spelers zich in de gamewereld wanen, waardoor bijvoorbeeld een schietspel een stuk spannender wordt. Een andere veel genoemde mogelijkheid is dat je ook de films een extra dimensie kunt geven door je op de set van de film te wanen. Echter zijn er naast games en films nog veel meer manieren om gebruik te maken van deze VR-bril. Denk hierbij aan meer praktische toepassingen voor bijvoorbeeld op school of op de werkvloer. Aangezien de wereld praktisch aan het begin van deze nieuwe technologische ontwikkeling staat, kun je aannemen dat de meeste toepassingen nog moeten komen.

Meer games
Eén van de voornaamste redenen voor mensen om een VR-bril als de Oculus Rift aan te schaffen is het optimale speelplezier in de wereld van virtual reality. In de eerste fase van de VR-brillen waren er relatief weinig spellen die je kon spelen met de headset op. De makers van de Oculus Rift voorspelden het al, maar nu lijkt het er daadwerkelijk op dat er veel games aan lijken te komen die je via de Oculus Rift kunt spelen. De verwachting is dat de gamers aan het einde van 2016 tientallen nieuwe games kunnen kopen. De kans is aanzienlijk dat deze uitdagende en opwindende manier van gamen een zeer prominente rol in gaat nemen in de gamewereld.

Spelen met Xbox One
Eén van de grote voordelen van de Oculus Rift is dat je veel games van de Xbox One direct kunt streamen naar de VR-bril. Op deze manier kun je op een zeer gemakkelijke manier de games spelen op de Oculus Rift. Ook voor Xbox One komen er na verwachting veel meer games voor de VR-bril uit op korte termijn, dus je hebt met de Oculus Rift gegarandeerd nog veel speelplezier in de toekomst. Bovendien wordt de speelervaring continu verbeterd naarmate er meer games op de markt komen. Met de controller die je gebruikt voor de Xbox One kun je tevens de Oculus Rift-spellen spelen.

Een nieuwe filmbeleving
Niet alleen op het gebied van gaming is de Oculus Rift een vinding, want ook op het gebied van film en video is deze VR-bril een zeer interessante ontwikkeling. Dankzij deze bril kun jij je als nooit tevoren verplaatsen in de wereld waarin de film zich afspeelt. Deze ontwikkeling geldt uiteraard niet alleen voor de films van Hollywood, maar ook voor films met een lager budget. Via de bekende streaming- en videosites, zoals YouTube, kun je filmpjes kijken en plaatsen die zijn opgenomen om in 360 graden te bekijken. Dit proces wordt met de dag makkelijker. Deze manier is ideaal voor bijvoorbeeld vloggers om hun kijkers een nog betere blik te geven in hun leefwereld. Zowel in de filmwereld als op populaire videosites wordt het dus steeds gebruikelijker om gebruik te maken van VR-technologie.

Eigen films
Om nog meer bijzondere filmervaringen te creëren voor de gebruikers, gaat Oculus zelf films produceren die geheel passen bij de kwaliteiten van de bril. Hierin kunnen zij naar hartenlust experimenteren met diverse vormen van 3D-films, zodat jij als kijker nog meer dan ooit de voordelen ziet van virtual reality. Oculus Story Studio is de tak van Oculus die zich bezig gaat houden met het ontwikkelen van films die vervolgens met de bril op in de bioscoop te zien zullen zijn, en uiteraard ook bij jou in huis.

Draadloze VR-bril
De Oculus Rift is in tegenstelling tot veel soortgelijke VR-brillen op korte termijn geheel draadloos te verkrijgen. Daardoor leent deze VR-bril zich bij uitstek voor films, games en andere toepassingen waarbij je niet altijd stil kunt blijven zitten. Bij eventuele virtuele evenementen kun je de bril ook opzetten, want je bent niet per se gebonden aan één plaats. Je hebt geen directe draadverbinding nodig met bijvoorbeeld de Xbox One om gebruik te kunnen maken van de diensten. Daardoor kun je met gemak de hele ruimte gebruiken voor de optimale game- of filmervaring. Deze ontwikkeling zal naar verluidt niet lang meer op zich laten wachten. Tot die tijd zijn de games en films ook erg leuk om te bekijken op de Oculus Rift met draadaansluiting.

Sublieme beeldkwaliteit
De Oculus Rift staat bekend om de zeer goede kwaliteit van de beelden die de kijker te zien krijgt. De Oculus Rift maakt gebruik van een display van om en nabij de 7 inch en heeft een goede resolutie van 1280 bij 800 pixels. Daarmee weet je zeker dat jij op een optimale wijze de games en films kunt bekijken, zonder dat het beeld niet meewerkt. De kinderziektes, zoals een lage zogeheten pixelresponstijd, zijn bij de Oculus Rift inmiddels de wereld uitgeholpen. Inmiddels is de display uitstekend te noemen, want de pixelresponstijd lijkt per update beter te worden.

Belangrijke vereisten
Voordat je overweegt om de Oculus Rift te kopen, is het raadzaam om tevens te kijken naar de kwaliteit van jouw computer. Voor een optimale ervaring is het van het grootste belang dat je geen last hebt van een trage computer. Om zeker te weten dat jouw ervaring niet gehinderd wordt door een slechte kwaliteit, is het zeer van belang dat je een goed functionerende computer met goede internetverbinding hebt. Op die manier vermijd je dat je te maken krijgt met lag, ook bekend als latentie, wat inhoudt dat er een vertraging optreedt in de dataoverdracht. Deze vertraging is uiteraard erg vervelend als je op een spannend moment in een game of film ineens een paar seconden moet missen.

Een handige test
Ben je benieuwd of jouw huidige computer geschikt is voor spelen met de Oculus Rift? Dan kun je op de site van Oculus een handige test doen om te kijken of jouw pc aan alle systeemvereisten voldoet. In veel gevallen hoef je overigens geen geheel nieuwe computer aan te schaffen om de Oculus Rift naar behoren te kunnen laten functioneren. Een vernieuwde en betere videokaart of een uitbreiding van het geheugen is in de meeste gevallen al voldoende.

Echte 3D-kwaliteit
Door de sublieme kwaliteit van het beeldscherm en de geavanceerde technologie van de VR-bril beleef je de virtuele wereld als nooit tevoren. In de bril zitten twee lenzen van hoge kwaliteit verwerkt, die je de illusie moeten geven dat er twee schermen in de bril zitten. Niets is minder waar, want het betreft in werkelijkheid slechts één scherm dat in 3D wordt weergegeven. Hierdoor creëert de bril een zeer realistisch 3D-gevoel, zodat het echt lijkt alsof je je begeeft in de scène van de film of de game. Deze manier van creëren van 3D-beelden wordt ook wel stereoscopie genoemd. Waar je ook heen kijkt, overal zie je dankzij deze VR-bril de betreffende virtuele wereld. Door de zeer intelligente technologie wordt iedere beweging van jouw hoofd en ogen gedetecteerd, zodat je met een lichte beweging het scherm al de goede kant op krijgt. Ook kun je zonder problemen naar boven en onder kijken, zonder dat je een zwart vlak ziet, zodat jouw beeldervaring nog veel realistischer is.

Hypermodern en stijlvol
Waar veel VR-brillen een nog vrij robuust uiterlijk hebben, is dat bij de Oculus Rift niet het geval. Hier zie je dat een zeer moderne hi-tech gadget wel degelijk heel stijlvol kan zijn. De bril is te verkrijgen in een mooie combinatie van zwart en donkergrijs, waardoor de bril als zeer modern overkomt. Geen grote, logge bak die een flinke belasting voor de neus is, maar een mooi en stijlvol apparaat waar je zeker niet mee voor schut loopt. Door het simpele ontwerp valt de VR-bril niet zo op in het interieur, waardoor je na afloop van een gamesessie of film de bril niet per se hoeft op te ruimen.

Andere toepassingen
Bij de Oculus Rift denken de meeste mensen nog dat de VR-bril vooral van pas komt bij het optimaal beleven van een game of een film, maar ook op andere terreinen kan de bril van pas komen. Bij veel bedrijven en dienstverleners wordt er met belangstelling gekeken naar de opkomst van de Oculus Rift. Naar verloop van tijd zullen deze bedrijven ook een handige toepassing vinden van de bril die gemakkelijk in de praktijk is toe te passen. Denk hierbij aan het simuleren van onveilige situaties voor agenten, of het thuis oefenen met rijden voor aanvang van de volgende rijles. Ook in het klaslokaal zou op den duur de bril kunnen worden gebruikt, zodra de bril voordeliger wordt en er meer praktische toepassingen voor scholieren en studenten op de markt komen.

Handige controllers
Hoewel je het beeld van de Oculus Rift voor een groot gedeelte bestuurt met het hoofd en de ogen, heb je uiteraard ook controllers nodig voor de sublieme game- en filmervaring. Deze controllers, beter bekend als Touch-controllers, zijn later verkrijgbaar dan de VR-bril zelf. Ondanks de latere verkoop van de controllers, is er wel veel enthousiasme over de controllers zelf. Deze controllers zorgen er namelijk voor dat de game-ervaring nog realistischer wordt. Hoewel de controller van de Xbox One ook werkt in combinatie met de Oculus Rift, dus als je nog geen controllers hebt, is de oude controller ook al erg goed om mee te spelen. De beide Touch-controllers lijken op twee identieke sturen, die ervoor moeten zorgen dat je een nog realistischere game-ervaring hebt. In het midden van het stuur, aan de achterkant, zit één van de meest belangrijke knoppen, namelijk de knop voor de wijsvinger die bijvoorbeeld bij schietspellen het schietwerk doet. Een volgende stap op het gebied van controllers.

Tegen de nadelen
Zoals bij iedere grote technologische sprong kwamen er in het begin ook nadelen mee met de eerste VR-brillen. Al bij één van de eerste stappen van virtual reality, de vliegsimulator die piloten al in de jaren tachtig gingen gebruiken, was te merken dat er na verloop van tijd klachten kwamen van piloten in spe. Zij kregen lichamelijke klachten als misselijkheid en hoofdpijn. Bij de opkomst van VR-brillen kwamen soortgelijke klachten binnen. De makers van de Oculus Rift hebben ervoor gezorgd dat de kans op zogeheten motion sickness veel kleiner is geworden bij de meest recente Oculus Rift. Hoewel de ervaring voor iedere gebruiker weer anders is, is de kans klein dat je nog last krijgt van de bril. De verwachting is dat door de verbeteringen de verschijnselen als misselijkheid zo goed als zeker tot het verleden behoren.

De kosten
Zoals bij veel grote sprongen in de technologie is de prijs die je betaalt redelijk hoog. Gezien de benodigde inzet en de complexiteit van de Oculus Rift is de hoge prijs wel zeer begrijpelijk. Bij geen enkele andere VR-bril heb je zo veel voordelen als bij de Oculus Rift. De vele uren gameplezier die je gegarandeerd hebt met deze bril, zorgen er gegarandeerd voor dat je geen spijt krijgt van de investering. In Europa kun je voor 699 euro een Oculus Rift kopen, waarna je al snel kunt beginnen met spelen. Echter is deze prijs exclusief de kosten van de controllers die wat later uitkomen en de extra games die je wilt spelen. Wel is de verwachting dat de prijzen dalen na verloop van tijd, als de Oculus Rift nog meer aan bekendheid en populariteit heeft gewonnen. Tot die tijd is het weliswaar een redelijke investering, maar je maakt dan wel deel uit van een belangrijke stap in de geschiedenis van virtual reality.

Wanneer op de markt
De Oculus Rift is in Europa te verkrijgen sinds april 2016. Het pakket van 699 euro bestaat niet alleen uit de headset en de bijbehorende sensor, maar ook uit de Oculus Remote, een Xbox One-controller en de nodige kabels. Daarnaast krijg je er ook twee games bij, namelijk EVE: Valkyrie en Lucky’s Tale. Hoewel de Oculus Rift dus al te verkrijgen is op dit moment, moet je voor de speciale Oculus Rift-controllers nog even wachten. De precieze datum is nog onbekend, maar de verwachting is dat in de tweede helft van 2016 de controllers op de markt komen.

Extra informatie
Mocht je na het lezen van deze tekst geïnteresseerd zijn geraakt om de Oculus Rift te kopen, dan kun je via de shop op de site van Oculus kijken naar alle details van het pakket. Hier kun je je tevens inlezen over alle eigenschappen van het apparaat, zoals de precieze afmetingen en de functies van de aanstaande Touch-controllers. Hier lees je ook alles over de games die reeds beschikbaar zijn om via de Oculus Rift te spelen. Eén ding is duidelijk, de komst van de Oculus Rift zal de wereld van virtual reality gaming voor altijd veranderen. Jij kunt nu deel uitmaken van die grote stap.