HTC Vive

Wil je wellicht ook de VR-bril HTC Vive kopen? Eén van de meest veelbelovende technologische ontwikkelingen is de komst van deze HTC Vive. Deze revolutionaire VR-bril zal gegarandeerd een behoorlijke invloed hebben op de toekomst van gaming. Het is overduidelijk dat de gamewereld volop kennis gaat maken met de wereld van virtual reality. Wil jij onderdeel uitmaken van deze belangrijke stap? Dan ben je op deze site bij het juiste adres, want hier lees je alles over de HTC Vive en wat je allemaal met deze hi-tech VR-bril kunt doen.

HTC Vive kopen? Een korte geschiedenis

De HTC Vive is het product van een veelbelovende samenwerking van het technologische bedrijf HTC, bekend van de smartphones en tablets, en de wereldwijd bekende gameontwikkelaar Valve Corporation. Laatstgenoemde is bekend geworden door de wereldberoemde games Half Life en Counter Strike en natuurlijk het zeer populaire softwareplatform Steam. De initiële naam voor de HTC Vive was dan ook SteamVR, maar uiteindelijk is toch gekozen voor een naamsverandering. In maart 2015 werd de komst van de HTC Vive bekendgemaakt aan het publiek. Sinds eind februari 2016 kunnen de belangstellenden kiezen voor een pre-order. Vanaf april 2016 is de HTC Vive ook voor de Nederlandse consument te verkrijgen.

De opkomst van VR

In de technologie is virtual reality al vele jaren een bekend begrip. In de afgelopen jaren zagen steeds meer VR-brillen het levenslicht. Veel vooraanstaande technologiebedrijven hebben in de afgelopen jaren hun interesse getoond in de vele mogelijkheden van virtual reality, zo ook HTC en Valve Corporation. Met virtual reality lijkt het alsof je fysiek in de game aanwezig bent. Op deze manier beleef je het spel op een heel andere manier, want door de technologische vooruitgang wordt de beeldkwaliteit steeds beter en dus realistischer. Virtual reality gaming wint aanzienlijk aan populariteit, wat wordt bevestigd door de komst van deze zeer vernieuwende HTC Vive. De verwachting is dat virtual reality een blijvertje is in de wereld van de games, waarbij deze VR-bril ongetwijfeld een essentiële rol in gaat spelen.

Zeer veel opties

De gebruikers van de HTC Vive kunnen veel diverse dingen doen met deze ingenieuze VR-bril. Met name de sublieme game-ervaring is een zeer vooraanstaande reden om de bril aan te schaffen. Door de bril op te zetten bij een virtual reality game waant de gamer zich in dezelfde wereld als het fictieve hoofdpersonage in de game. Daardoor wordt het geheel uiteraard een stuk spannender en uitdagender. Echter kun je met deze bril ook een speciale virtual reality film bekijken. Dan lijkt het voor de kijker net alsof je op de set van de film bent, waardoor de film als nooit tevoren overkomt. Het is nog onduidelijk voor welke andere doeleinden de VR-bril ook te gebruiken is, maar veel ontwikkelaars zullen ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in de vele mogelijkheden van de HTC Vive.

Gamen in een virtuele wereld

Toen HTC de samenwerking met Valve Corporation bekendmaakte, werden veel gamers direct enthousiast. Valve en het bijbehorende softwareplatform Steam hebben bij veel gamers namelijk een zeer goede reputatie, wegens de vele baanbrekende games die gemaakt zijn door Valve. Naarmate de populariteit van de HTC Vive toeneemt, zullen er ook meer en meer games bekend worden gemaakt. Voor deze games kun je gebruik maken van het softwareprogramma Steam, waardoor het kopen en downloaden van games een stuk gemakkelijker wordt. De kans is dus groot dat deze manier van virtual reality gaming erg belangrijk wordt in de toekomst van de gamewereld.

Video op een andere manier

Op het gebied van gaming is de HTC Vive een zeer belangrijke vinding, maar ook het bekijken van films en video’s kan een geheel nieuwe ervaring worden door deze bril te gebruiken. Met deze bril lijkt het daadwerkelijk alsof je je in de fictieve wereld van de film begeeft. Je kunt overal in de scène om je heen kijken. Dit geldt overigens niet alleen voor de professionele Hollywoodfilms die meewerken met deze techniek van virtual reality. Ook amateurs kunnen tegenwoordig met het grootste gemak een filmpje opnemen en plaatsen waarbij de kijker in 360 graden de scène kan bekijken. Daarvoor kunnen de filmers een website als YouTube gebruiken om de filmpjes te uploaden. Met een VR-bril als de HTC Vive zijn deze filmpjes vervolgens gemakkelijk te vinden. Ook op de videosites neemt virtual reality een steeds prominentere plek in.

Geheel draadloos

In tegenstelling tot de meeste andere VR-brillen is de HTC Vive een stap verder wat betreft bewegingen. Je kunt bij de meeste VR-brillen overal om je heen kijken, maar nog niet daadwerkelijk door de fictieve werelden wandelen. Bij de HTC Vive heb je geen last van een fysieke connectie tussen de bril en de computer of laptop, want van een draad is hier geen sprake. Daardoor is deze bril ideaal voor wie niet stil wil blijven zitten in een game of film, maar juist een optimale beeldervaring wil meemaken. Ben je bang dat je tegen van alles en nog wat aanbotst? Dat hoeft niet, want de bril voelt aan wanneer er bijvoorbeeld een muur aankomt. Dan verschijnt de werkelijke muur op tijd weer in beeld, zodat je zeker weet dat er geen botsingen plaatsvinden. Je kunt met deze bril dus vrijuit in huis rondlopen, wat de beelden alleen maar realistischer maakt.

Handige sensoren

Eén van de belangrijkste eigenschappen van de HTC Vive is dat er ruim zeventig sensoren verwerkt zitten bij iedere game- of filmervaring. Om te weten waar je loopt moet je bijvoorbeeld twee sensoren op het plafond bevestigen, zodat de computer in de bril kan bepalen hoe groot de oppervlakte is waar jij je op kan begeven. Daarop wordt vervolgens de bewandelbare ruimte aangepast. In de bril zelf zitten nog veel meer sensoren, die onder meer op een kundige wijze de bewegingen van jouw lichaam, hoofd en ogen meten. Zo wordt de kleinste beweging verwerkt in het beeld dat jij vervolgens te zien krijgt. Zo weet je zeker dat je een zeer realistisch beeld te zien krijgt.

Virtueel telefoneren

Je kunt op een gemakkelijke manier jouw telefoon verbinden met de VR-bril. Vervolgens ervaar je één van de meest vooruitstrevende technieken van dit moment. Je kunt namelijk de telefoon in de digitale wereld gebruiken. Anders dan bij andere VR-brillen kun je jouw eigen telefoon dus terug laten keren in het spel. Je kunt oproepen beantwoorden en tekstberichten sturen naar de andere spelers. Een element dat jouw game-ervaring nog verder optimaliseert. Via een ingebouwde microfoon in de bril kun je gemakkelijk praten met wie jij aan de andere kant van de lijn hebt, dus daar heb je verder geen extra onderdelen voor nodig, op jouw telefoon na.

Beeld van hoge kwaliteit

Bij een VR-bril waarbij het lijkt alsof je je daadwerkelijk in die virtuele wereld begeeft, is het natuurlijk van een groot belang dat de beeldkwaliteit naar behoren is. Bij de HTC Vive weet je zeker dat je goed zit. De technologie is nog niet zover dat ieder detail helemaal perfect is, maar het komt er meer dan ooit in de buurt. Het zal wel behoorlijk wennen zijn in het begin. Niet alleen omdat je moet wennen aan hoe je moet lopen, maar ook omdat het onwerkelijk voelt hoe realistisch het beeld eruit ziet. Jouw verwachtingen zullen ongetwijfeld worden overtroffen. Van een lage pixelresponstijd was bij de HTC Vive geen sprake, in tegenstelling tot enkele andere VR-brillen.

Voldoen aan de eisen

Als je zeker wilt weten dat jouw computer de HTC Vive aankan, is het erg verstandig om je goed te verdiepen in de eisen die worden gesteld aan de computer. De sublieme beeldkwaliteit komt namelijk niet zomaar, daar is uiteraard veel energie voor nodig. Als je een teleurstellend resultaat wilt voorkomen, doe je er goed aan om de computer te updaten, indien nodig. Dit hoeft in de meeste gevallen niet te betekenen dat je een geheel nieuwe computer moet aanschaffen, want vaak is een nieuwe videokaart of een uitgebreid geheugen voldoende om de VR-bril naar behoren te laten functioneren.

Geen lag

Eén van de grootste nadelen van een langzame verbinding tussen de HTC Vive en de computer of laptop is lag, in het Nederlands ook bekend als latentie. Dat houdt in dat je te maken hebt met een vertraging in de dataoverdracht. Met name tijdens een spannende of intensieve game of film is deze vertraging erg vervelend, want dat betekent dat je al snel een paar, wellicht essentiële, seconden moet missen. Door een goede computer met een eveneens uitstekende internetverbinding kun je deze lag voorkomen.

Beeld in 3D

Aan alleen een uitstekende beeldkwaliteit heb je niet genoeg om de ultieme virtual reality-ervaring op te doen. De geavanceerde technologie van de HTC Vive zorgt ervoor dat je de virtuele wereld beter dan ooit kunt ervaren. De lenzen in de VR-bril zorgen ervoor dat de beelden in 3D worden weergegeven, dankzij de zeer hoge kwaliteit van de lenzen. Dankzij deze lenzen ontstaat wat stereoscopie wordt genoemd, het proces waardoor jouw ogen denken dat de afgebeelde ruimte ook daadwerkelijk diepte kent. Met deze bril lijkt het daardoor alsof je je echt in de fictieve wereld van de betreffende game of film begeeft. Daarbij maakt het uiteraard niet uit in welke richting je kijkt, beweegt of loopt, want de bril past zich daar zeer snel op aan. Je zult dus niet te krijgen met zwarte vlakken aan het einde van een beeld, die de illusie van virtual reality zouden doorbreken. De VR-bril is ontworpen om jouw game- of filmervaring zo realistisch als mogelijk te maken.

Zeer gebruiksvriendelijke controllers

Naast de bewegingen met je lichaam, hoofd en ogen, is het uiteraard erg handig om specifieke aan het spel verbonden acties te kunnen ondernemen, zoals bijvoorbeeld schieten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oculus Rift zijn de controllers bij de HTC Vive tegelijkertijd beschikbaar als de VR-bril zelf. De controllers voelen natuurlijk aan in de handen en zijn erg simpel in gebruik. Daardoor beleef je de fictieve wereld zonder last te hebben van haperende knoppen op de controller, bijvoorbeeld. De controllers zijn erg simpel qua ontwerp, maar dat is juist erg prettig bij het gebruik. De langwerpige controllers zijn ook terug te zien in het spel, zodat het spel nog realistischer is dan daarvoor.

Geen misselijkheid

Al vanaf het eerste begin van virtual reality merken sommige gebruikers dat zich na verloop van tijd klachten als misselijkheid en hoofdpijn bij hen gingen voordoen. Bij de opkomst van de virtual reality brillen kwamen soortgelijke klachten bij gebruikers. Bij HTC Vive zijn deze klachten minimaal, want de brillen zijn uitvoerig getest en daarbij kwamen soortgelijke nadelen niet naar voren. Deze motion sickness, zoals dit verschijnsel vaak wordt genoemd, is in veel gevallen een kwestie van gewenning. Bij HTC Vive hoeven verreweg de meeste gebruikers niet te wennen, deels dankzij het feit dat je gewoon kunt wandelen. Motion sickness hoort dankzij onder meer de HTC Vive in de toekomst geheel tot het verleden, dankzij de verbeteringen van de brillen.

HTC Vive kopen: Wat kost het?

Aangezien de HTC Vive nog een zeer nieuw product is en het product bovendien zeer complex in elkaar steekt, is de prijs wat aan de hoge kant. Vergeleken met andere kwalitatief hoogstaande VR-brillen, zoals de bekende Oculus Rift, is de prijs wel iets hoger. Dit is in tegenstelling tot ander VR-brillen wel inclusief speciaal ontworpen controllers, die je bij veel andere VR-brillen er los bij moet kopen. Voor ongeveer 720 euro heb jij deze bijzondere HTC Vive in huis. Naast de bril en de controllers krijg je daar, als je er vlug bij bent, bovendien ook twee extra spellen bij, namelijk Job Simulator 2050 en Fantastic Contraption. Door deze aankoop maak je deel uit van een belangrijke ontwikkeling in de wereld van virtual reality.

HTC Vive kopen: daar krijg je geen spijt van!

Is jouw interesse in een HTC Vive kopen gewekt? Dan kun je op de website van deze VR-bril alle details vinden over de precieze functies van de sensoren en de controllers. Hier lees je bovendien alles wat je wilt weten over de games die momenteel al beschikbaar zijn op Steam. Met deze bril weet je zeker dat je vele uren aan speel- en kijkplezier zult hebben in de prachtige wereld van virtual reality.